Oruçla geçen süre içerisinde sıvı ve gıda eksikliği nedeniyle ağız kokusu kaçınılmaz hale gelebiliyor. Dişlerin gün boyu fırçalanamaması, diş üzerindeki bir takım bakterilerin zaman içerisinde istenmeyen kokuları ortaya çıkarmasına neden oluyor. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Ağız ve Diş Hastalıkları Bölümü’nden Dt. Aslı Tapan, Ramazan’da ağız kokusunun en önemli nedenlerinden birinin yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunu belirterek, ağız kokusunu artıran 10 önemli hatayı sıraladı.
1. Sarımsak ve soğanı çiğ yemek
Sarımsak
yiyen bir insanın kanına geçen uçucu aromatik bileşikler dışarı atılır.
Kan gazlarının akciğerden atılımının sebep olduğu bu koku, hastalık
değildir; ancak çevreye rahatsızlık verir. Özellikle Ramazan’da ortaya
çıkan bu kokuyu önlemek için; sarımsak, soğan ve baharattan kaçınmak
gerekir. Mutlaka tüketilecekse, sarımsak ve soğanın pişirilerek
tüketilmesi tercih edilmelidir.
2. Süt ürünlerini fazla tüketmek
Süt
ürünleri çoğunlukla kötü sindirildiklerinden Ramazan’da ağız kokusu
problemlerine neden olabilir. Yumurta ve peynir gibi besinler ağız
kokusunu artırır. Tuzlu suyla ağzı çalkalamak, yeşil çay, her türlü
çerez (ceviz, fıstık vb.), su içeriği bol sebzeler (domates, kereviz,
pırasa) ve meyvelerden özellikle elma, ağız kokusunu engelleyici
özellikleri nedeniyle tüketilmelidir.
3. Şeker ve baharatlı gıdalar yemek
Ramazan
boyunca şekerli, yağlı ve baharatlı gıdaların tüketimi minimuma
indirilmelidir. Çünkü bu besinler, terleme ve nefes yoluyla dışarı
atıldığından, kötü ağız kokusu sebebidir. Kek, bisküvi, çikolata çok
fazla yağ, şeker ve beyaz un içeren tatlı ve gıdalardan (rafine
karbonhidrat) kaçınılmalıdır. Bu tür gıdaların tüketimi, gün içi ağız ve
diş bakımı yapılamayacağından, dişlerde çürüğe neden olur.
4. Bilinçsiz diyet ve zayıflama ilaçları
Ramazan’ın
diyet mevsiminde yaşanması ve oruç tutarken de düşük karbonhidratlarla
yapılan diyetler, kötü nefes kokusuna neden olur. Vücut diyette enerji
kaynağı olarak keton cismi üretir ve kullanır. Keton nefesle dışarı
atılır ve kötü bir kokuya neden olur. Diyette vücudun ihtiyaç duyduğu
vitamin ve mineraller de eksik alınır. Özellikle; folik asit, B
vitamini, C vitamini, protein ve kalsiyumun diş ve diş eti sağlığı için
önemi bilinmeli, bilinçsiz diyetlerden uzak durulmalıdır. Zayıflatıcı
ilaçlar da ağızdaki tükürük miktarını azalttığı için ağız kuruluğu ve
ağız kokusuna neden olur.
5. Enerji içecekleri tüketmek
Bu
içeceklerin uzun süre kullanımı, diş minesinde kayıplara neden olur.
İçeriğindeki asit oranına bağlı olarak dişin sert dokusunu aşındırır.
Yüksek orandaki şeker de diş çürüklerini artırır. Bu da ağız hijyeninin
bozulmasına ve ağız kokusuna neden olur. Bu içeceklerin sık tüketimi
halinde pipet tercih edilmeli ve arkasından su içilmelidir.
6. Sigara içmek
Sigara,
ağız hijyenini bozma özelliğinin yanı sıra diş eti hastalıklarına zemin
hazırlayan bir faktördür. Sigara içen kişilerin Ramazan’ı fırsat
bilerek bu alışkanlıklardan vazgeçmeleri gerekir. Ancak sigara
kullanılmaya devam edilecekse, Ramazan’da ağız kokusuna neden olmaması
için dikkatli diş fırçalamaya özen gösterilmeli ve ağız gargarası
kullanılmalıdır.
7. Çay, kahve ve kola tüketimi
İftar
ve sahurda bol miktarda su içilmesi, kafeinli içeceklerden kaçınılması
ağız hijyeni açısından çok önemlidir. Çünkü Ramazan’da çay, kahve, kola
gibi içeceklerin tüketimi, vücuttaki su kaybını artırır, ağızda kuruluğa
neden olur. Ağız kuruması ve tükürük salgılanamaması da ağız kokusuna
yol açar. Asitli içecek tüketimi sınırlandırılmalı veya arkasından ağız
suyla çalkalanmalı. Ramazan’da asitli içecek tüketimi sınırlandırılmalı,
içildikten sonra da ağız suyla çalkalanmalıdır.
8. Lokmaları az çiğnemek
Gıda
artıklarının ağız içinde girinti ve çıkıntılara yerleşmesi, dişlerin
arasında kalması, oksijensiz ortamda yaşamayı seven bir takım
bakterilerin ağız içinde birikmesine ve ağız kokusuna neden olur. İftar
ve sahurda lokmaların çok çiğnenmesi, tükürük salgısının yiyeceklerle
karışmasına ve ağızda yemek parçasının kalmasını önlemeye yardımcı olur.
Lokmalarınızı çok çiğneyin.
9. Et ve şarküteri ürünlerini bolca yemek
Kırmızı
et, Ramazan ayında en çok tüketilen besinler arasında yer alır. Etin
vücuttan atılımı, 48 saat içinde gerçekleştiği için, ağızda kötü kokuya
neden olan besinler arasındadır. Pastırma başta olmak üzere; salam,
sucuk ve sosis gibi şarküterinin tüketimin de sıcak Ramazan günlerinde
sınırlandırılması gerekir. Bu tür baharatlı yiyecekler vücut tarafından
geç atılır ve ağız kokusuna neden olur.
10. Sahurdan sonra dişleri fırçalamamak
Sahurdan
sonra dişlerin fırçalanması, gün boyu ağız sağlığını korumak açısından
çok önemlidir. Sahurda dişlerin fırçalanmaması, bakterilerin ağızda
kolayca üremesine ve asitlenme ile birlikte çürük oluşumuna neden olur.
Gün boyu ağız kokusuna neden olabilecek bu durumdan, sahurdan sonra
dişlerin fırçalanması ve alkolsüz ağız gargarası kullanımı ile kurtulmak
mümkündür. Diş ipi de yardımcı ürün olarak oldukça etkin bir temizlik
sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder